aire acondicionado fachadas ley

Està clar que amb l’arribada de l’estiu es disparen les instal·lacions d’aire condicionat en façanes d’edificis de comunitats de veïns. No obstant això, molts veïns aprofiten els bons preus de l’hivern per procedir a una instal·lació d’aquestes característiques però què diu la Llei de la Propietat Horitzontal al respecte?


Encara que ull no només aquesta Llei, també cal tenir en compte les diferents ordenances de cada ajuntament. Què és el més important en la normativa d’instal·lació d’aire condicionat a les façanes d’edificis? Com bé saps a l’hora d’instal·lar un aire condicionat no tot s’hi val. Hem de tenir en compte sempre la normativa vigent, la que ens diu que està i que no està permès al instal·lar l’aire condicionat a les façanes d’edificis.
La normativa vigent en aires condicionats


Col · locar un aparell a les façanes és seguir la normativa recollida en la Llei de la Propietat Horitzontal i també la normativa de les ordenances municipals de cada ajuntament en concret però, quins són els punts més importants a seguir en aquest sentit?
La col·locació d’equips d’aire condicionat en zones comunes com façanes, està regulat pels articles 7, 12 i 17 de la Llei de Propietat Horitzontal. No obstant això, si hi ha algun veí que té l’equip instal·lat i la comunitat no ha realitzat cap comunicació en contra, es pot entendre que hi ha una aprovació tàcita.
Hem de tenir en compte que per a qualsevol obra que fem en un element comú com és la façana, sense el corresponent vàlid de la Junta, o sense que els Estatuts ho permetin, la Comunitat de Propietaris pot reclamar judicialment que que retirem l’aire condicionat. De fet la comunitat tindrà un termini de 5 anys per fer aquesta reclamació, segons recull l’art. 1964 del Codi civil, recentment reformat. El termini comença des que la comunitat té coneixement de la realització de l’obra inconsentida.


No obstant això cada ajuntament té la seva pròpia legislació al respecte però cara a evitar problemes legals amb els veïns i l’ajuntament, els millors llocs per a la instal·lació d’un equip d’aire condicionat són:


Una zona específica per a la instal·lació d’equips d’aire condicionat que estigui fixada en els estatuts de la comunitat i fins i tot inclosa en el projecte d’execució de l’edifici presentat a l’ajuntament. Amb la qual cosa, en aquest cas no cal demanar permís.
Balcó, estenedor o zona similar de l’habitatge de la façana del pati interior.
Façana de pati interior.
Balcó, estenedor o zona similar de l’habitatge de la façana principal.
Façana principal en cas d’estar permès per l’ordenança municipal i la comunitat.


És millor seguir aquestes pautes i consells i sobretot conèixer les lleis abans d’instal·lar un aire condicionat a les façanes i evitar problemes a posteriori.