a

Com saber si estem triant el millor electrodomèstic? A part del seu disseny, funcionalitats i preu, l’etiquetatge d’eficiència energètica ens assenyala la qualificació energètica d’un electrodomèstic segons una escala que avalua el consum. Això sí, a partir de 2019 tots els electrodomèstics de la Unió Europea disposaran d’un nou etiquetatge sobre això que val la pena conèixer.

A l’hora de comprar un electrodomèstic és important tenir en compte el nivell d’eficiència de l’aparell que volem adquirir ja que aquest ens pot ajudar a estalviar en la nostra factura de la llum a mig termini.

En l’actualitat, podem observar en els adhesius que es troba en els electrodomèstics a la venda on podem triar entre A +, A ++ i A +++ segons la qualitat en l’eficiència energètica disponible. No obstant això el Parlament Europeu ha aprovat la simplificació d’aquest etiquetatge que reemplaçarà de forma progressiva a l’actual i que hauran de seguir tots els electrodomèstics ja a la fi de 2019.

El canvi en l’etiquetatge d’eficiència energètica dels electrodomèstics introduirà un nou barem que anirà de la A a la G. Però aquesta no serà l’única norma al respecte, ja que es preveu crear una mena de registre de productes a fi de facilitar l’ treball a les autoritats de supervisió dels 28 estats membres de la Unió Europea.

L’objectiu és garantir que els càlculs d’eficiència energètica corresponen amb els declarats pels fabricants i també que els mateixos consumidors tinguin una informació més clara sobre l’eficiència d’un aparell o un altre.

Segons el Parlament Europeu, aquesta classificació es revisarà quan el 30% dels productes en el mercat comunitari rebin la màxima classificació (A) o també quan el 50% estigui en les franges A i B.

A més aquesta normativa obligarà que el fabricant informe en el cas de modificació de la classificació de productes ja venuts i que la seva publicitat inclogui la classificació energètica més d’altres campanyes d’informació per explicar el nou sistema als consumidors. La Comissió Europea estima que aquest nou sistema d’etiquetatge podria estalviar 200.000 milions de quilowatts a l’hora, un estalvi equivalent al de tots els països bàltics.