USOS GAS NATURAL

Normalment solem associar el consum de gas natural amb el abastiment de calefacció o aigua calenta a les llars. No obstant això al marge d’aquests usos més coneguts es pot utilitzar com una font d’energia per a la indústria i l’agricultura i fins i tot com a combustible per a mitjans de transport. T’ho expliquem.

Tot i que la penetració de gas natural és una mica més baixa a Espanya respecte a altres països d’Europa (una mica més del 29% davant del 85% del Regne Unit, el 66% d’Itàlia o el 48% d’Alemanya), contractar serveis de gas natural és cada vegada més recurrent tant per part de les llars com per a la seva instal·lació en empreses de tot tipus de sectors.

I és que el gas natural és ja una de les alternatives més ecològiques respecte als carburants tradicionals. Redueix en més d’un 85% les emissions d’òxids de nitrogen. I en xifres properes al 100% les partícules en suspensió, principals contaminants perjudicials per a la qualitat de l’aire. A més, sabies que el gas natural ajuda a delmar en un 25% les emissions de diòxid de carboni (CO2)? Aquest és el principal causant del devastador efecte hivernacle que pateix el planeta …

Els sorprenents usos del gas natural

La ciència i la tecnologia avancen a passos de gegant i tiren mà dels beneficis i les opcions que ofereix el gas natural. Per exemple els motors que fan servir per a la seva propulsió el gas natural, són capaços de produir fins a un 50% menys d’emissió sonora i vibracions que els dièsel. Avantatges mediambientals i econòmiques han portat al gas natural a ser un combustible usat en el transport lleuger i pesat però també en el transport marítim i ferroviari. De fet ja es troba en marxa un projecte pilot a Astúries per a l’ús del gas natural liquat en línies ferroviàries curtes, tant en trens de passatgers com de mercaderies.

No hi ha dubte que el que més ens interessa són els avantatges que el gas natural ens aporta a casa. I és que, rentadores, rentavaixelles, assecadores o vitroceràmiques poden arribar a reduir el seu consum energètic en un 60%. Encara que el seu preu de compra és una mica més elevat que el dels electrodomèstics comuns, a llarg termini resulten més econòmics. El gas natural és més econòmic que l’electricitat. Un exemple d’aquests electrodomèstics que val la pena destacar amb les rentadores bitèrmiques, amb dues preses d’aigua, tant freda com calenta. Com no s’ha d’escalfar l’aigua, es redueix el temps de rentat en un 25% i consumeix un 30% menys que una rentadora elèctrica.

La utilització del gas natural també ofereix avantatges a la indústria pel seu destacat poder calorífic emprant-se en sectors com el metal·lúrgic, l’alimentari, o el químic. També en hivernacles o en estadis de futbol. En el primer cas, el gas natural també millora la qualitat de les plantes i els productes que es cultiven. Ajuda a unificar les mides i els sabors dels productes cultivats a més d’usar el CO2 com un fertilitzant carbònic que potencia el creixement i la qualitat dels productes. I en el segon, sir més lluny al Santiago Bernabéu compta ja amb instal·lacions amb calefacció per radiació.