potencia

Post en col·laboració amb Ferroli

Està bé escoltar les opinions d’amics i familiars a l’hora de triar la potència a la caldera de casa però com bé saps el «risc» de preguntar pot portar amb si múltiples opinions a vegades contradictòries entre si que més que ajudar-te van a confondre’t encara més . Fins ara! Et responem algunes de les preguntes clau sobre calderes i potències que has de tenir molt clares.

És un detall molt important: triar la potència de caldera que necessites per a la teva llar, perquè no és el mateix una caldera que una altra, tampoc ho és la potència. Cada casa és diferent i per tant també necessita una potència de caldera diferent. En cas contrari podries jugar-te-i gaudir de zones càlides i confortables i habitacions fredes quin Pol Nord. No volem això, oi? Trobar l’equilibri en la calefacció és essencial però com? Et resolem alguns dels dubtes més habituals sobre la potència de calderes a la llar.

Quin aspecte de casa meva incideixen en l’elecció de la potència?

Pràcticament tots. Si vius en una casa antiga, si vius a una més moderna i millor condicionat fabricada amb materials aïllants, si tens sostres baixos o alts, els metres quadrats de casa teva, l’alçada, l’orientació, la situació geogràfica … Imagina’t!

Quants watts per metre quadrat necessito de calefacció?

Una operació senzilla per al públic en general encara que orientativa en tot cas és aquesta: calcula la potència de la caldera en W (watts) multiplicant la superfície de l’habitatge (metres quadrats) per 100. Aconseguiràs aproximar-te a la potència justa. Això sí sempre és millor que CONTACTES amb un professional.

Quina relació hi ha entre la potència de la caldera i el subministrament d’aigua calenta?

Molta! Està clar que cada casa té una necessitat especial en aquest sentit pro perquè et facis una idea una caldera d’uns 25 kw proporciona entre 13 a 14 litres d’aigua calenta per minut. Només la dutxa consumeix 10 litres pel que et sobrarien 3 a 4 litres perquè puguis obrir un altre aixeta al mateix temps, justet però bé prou.

¿L’aïllament de casa meva incideix a l’hora de triar la potència de la caldera?

Que no et càpiga cap dubte. I és que l’aïllament és bàsic per determinar una millor o pitjor eficiència energètica o el que és el mateix a menor aïllament, major consum de calefacció. Per posar-te alguns exemples, si tens un finestral senzill, feble i envà fi tot just tindràs aïllament. Un aïllament senzill és disposar d’finestral senzill i envà doble o envà senzill i finestral doble. Necessitaràs menys potència si tens un bon aïllament amb finestral i envans dobles.

La potència de caldera que necessito depèn d’on viu?

Exacte. De fet aquí et mostrem un exemple. Les zones A i B de la Península Ibèrica són les que menys potència de caldera en general necessiten (tret que visquin a les muntanyes). Les C són les zones intermèdies, mentre que si vius en una zona D i E necessitaràs major potència en la caldera.

potencia1

Zona A: (VALOR = 0,88)
Zona B: (VALOR = 0,95)
Zona C: (VALOR = 1,04)
Zona D: (VALOR = 1,12)
Zona E: (VALOR = 1,19)